Information till boende i Samfällighetsföreningen Harpunen, orgnr: 716416-8448.
Historik
Vårt område består av 113st fastigheter i fyra kvarter och byggdes av Skånska Cement och kallades ”Sandvik etapp II” och stod klart för inflyttning med början våren 1975. Hela Viksjö byggdes med hänsyn till att det skall vara närhet till centrum, skolor och rekreation och att allt skall nås via planskilda gång och cykelvägar utan att behöva korsa bilvägar. Bostadsområdena skall bara nås med bil via återvändsgator och har bilfria kvarter.
Nyinflyttade ombeds skicka ett e-postmeddelande till info@harpunen.se för ytterligare information och full behörighet till hemsidan.
Innehållsförteckning
1 Föreningen…………………………………………………………………………………………………..
2 Allmänt………………………………………………………………………………………………………………………
3 Förvaltningsansvar ……………………………………………………………………………………………………..
4 Styrelse och arbetsgrupp……………………………………………………………………………………………….
5 Årsstämma (årsmöte) …………………………………………………………………………………………………..
6 Regelverk vid omröstning och motionsskrivande ……………………………………………………………..
7 Den enskildes ansvar……………………………………………………………………………………………………
8 Byggnation och bestämmelser……………………………………………………………………………………….
9 Gemensamma anläggningar………………………………………………………………………………………….
10 Belysning…………………………………………………………………………………………………………………….
11 Parkering & garage……………………………………………………………………………………………………….
12 Grönområden………………………………………………………………………………………………………………………….
13 Fibernätet och TV………………………………………………………………………………………………………….
14 Gemensamma intressen och vårstädning…………………………………………………………………………
15 Grannsamverkan mot brott ……………………………………………………………………………………………
16 Sophämtning ……………………………………………………………………………………………………………….
17 Snöröjning …………………………………………………………………………………………………………………..
18 Trafik …………………………………………………………………………………………………………………………..
1: Föreningen
Samfällighetsföreningen Harpunen är en del av ett bostadsområde i Viksjö och omfattar 113 fastigheter på Harpungränd, Ljustergränd och Notgränd. Den här informationen beskriver Harpunens ansvar och de regler och service som gäller för fastighetsägarna i samfälligheten. Är det något du inte får svar på kan du vända dig till någon i styrelsen. Vi vill varmt rekommendera vår hemsida som du når på www.harpunen.se där du kan läsa nyheter, viktiga datum, tips och råd. Föreningens logotype består av en Harpun, ett Ljuster och en Not och tanken är en koppling till våra tre gränder i området.
2: Allmänt
Att bo i ett villaområde med samfällighet innebär både kollektivt och enskilt boende. Då du valde att köpa en fastighet i området valde du samtidigt att ingå i ett kollektiv som äger och förvaltar gemensamma anläggningar och mark inom området. Som fastighetsägare är du enligt lag (1973:1150) skyldig att vara medlem i föreningen. Det innebär även att ta uppdrag i styrelsen och hjälpa till med arbetet att förvalta vårt bostadsområde. Föreningens stadgar är fastställda av Länsstyrelsen 1977-01-27.
Samfälligheten förvaltar gemensamma anläggningar, markområden och ekonomiska tillgångar enligt de riktlinjer som anges i stadgarna samt verkställer de beslut som fattas vid föreningens möten. Det finns flera samfällighetsföreningar i närområdet. Föreningarna verkar självständigt men samarbetar i vissa frågor.
3: Förvaltningsansvar
Föreningen förvaltar och underhåller följande inom området:
· vägarna från Ålvägen in i området och vägarna inom området
· ledningar för vatten och avlopp samt dagvattenbrunnar
· gemensamma grönområden och lekplatser
· allmän belysning i området samt belysning i garagen
· garagen inklusive dörrar och lås
· gemensamma förråd
· fibernätet
4: Styrelse och arbetsgrupp
Föreningen har en styrelse och en arbetsgrupp. Dessa verkställer de beslut som fattas på föreningens årsmöte och ser i övrigt till att föreningen sköts på ett tillfredsställande sätt. En förteckning över medlemmar i styrelsen och arbetsgruppen finns i det senaste årsmötesprotokollet och på vår hemsida. Där kan du se vem du kan vända dig till i olika frågor. Arbetsgruppen sköter gemensamma verktyg, belysning och övriga anläggningar. Styrelsen sammanträder 6-8 gånger per år.
Styrelseprotokoll Protokoll från styrelsemöten läggs ut på föreningens hemsida.
5: Årsstämma (årsmöte)
Samfällighetens årsstämma hålls i mars. Kallelse skickas ut senast två veckor före årsstämman. Kallelsen innehåller dagordning, verksamhetsberättelse, förslag till utgifts- och inkomststat (budget) samt inkomna motioner. Dagordningen skall innehålla de ärenden i vilka beslut skall fattas. Inför årsstämman kan medlemmar senast den 31 januari lämna in motioner till styrelsen. Vid årsstämman väljs styrelsen, som består av ordförande, kassör och fem ledamöter samt tre suppleanter. Dessutom väljs arbetsgrupp, fyra personer, revisorer, två ordinarie och två suppleanter samt valberedning, tre personer. Vid årsstämman tas även beslut om årsavgift till samfälligheten samt ersättning till funktionärer. Årsavgiften betalas uppdelad månadsvis via Kivra, mailfaktura eller undantagsvis pappersfaktura i brevlådan.
6: Regelverk vid omröstning och motionsskrivande
Varje fastighet har en röst. Det innebär att om en fastighet har fler delägare har man en röst tillsammans. En medlems rösträtt kan ske via ombud. Ombudet får endast företräda en medlem. Med delägare menas personer som är lagfarna ägare till fastigheten.
7. Den enskildes ansvar
Styrelsen arbetar för vårt gemensamma bästa och du underlättar deras arbete genom att:
• noga ta del av skrivelser, protokoll m.m. som kommer från föreningen samt följa de uppmaningar som där ges
• följa de bestämmelser som gäller för vårt område
• betala din medlemsavgift till föreningen inom föreskriven tid
• vara positiv till att hjälpa till med uppdrag i föreningen
• hålla rent och snyggt på de gemensamma områdena
• informera styrelsen eller arbetsgruppen om skador eller dylikt som du upptäcker på föreningens egendom
• vara aktsam om de redskap som är vår gemensamma egendom 4
• delta i gemensamma städdagar
• när du säljer ditt hus, informera köparen om samfällighetsföreningen och kassören om ägarbytet
8: Byggnation och riktlinjer
Kommunens byggbestämmelser gäller för alla fastigheter som ingår i vår förening. För att behålla Harpunens karaktär kommer styrelsen att vara restriktiv med att tillstyrka byggnadslovsansökningar som kommunen begär föreningens yttrande på. Harpunen ligger inom ett kulturmiljöområde och som väl speglar 60- och 70-talets byggande och planerande. Nedanstående riktlinjer har antagits vid Harpunens årsmöte 2015.
Plank och murar. Det är tillåtet att bygga ett plank eller mur precis innanför tomtgränsen för att skydda sin uteplats. Max tillåten höjd är 1.8 meter och max avstånd från huset är 3.6 meter. Föreningen godkänner detta men tillstånd krävs också av grannar som är närmare tomtgräns än 4.5 meter. Längre och högre plank eller mur kräver byggnadslov från kommunen som avgör om grannar skall höras eller inte. I de fall Harpunen är angränsande fastighet krävs tillstånd från föreningen. Styrelsen anser att plank och murar runt våra fastigheter försämrar områdets karaktär och öppenhet. Plank fungerar också som insynsskydd för inbrottstjuvar. Styrelsen kommer inte att tillstyrka byggnation av plank och murar som avviker från kommunens bestämmelser.
Staket max 1.1 meter höga accepteras av föreningen men styrelsen rekommenderar att berörda grannar tillfrågas.
Staketen längs parkeringsplatser tillhör Harpunen. De får repareras men inte höjas eller ändras på andra sätt.
Byggnation mot garagelängor Harpunen äger marken ca 1 meter från garagevägg och parkeringsplats. Denna mark kan disponeras av angränsande fastighet för rabatter och odlingar men ingen byggnation tillåts.
Ansökan om alla bygglov ställs till kommunen. Bygglov – Järfälla kommun (jarfalla.se) Kontakta alltid byggnadskontoret före om- och tillbyggnad. Bestämmelser som gäller för området
9: Gemensamma anläggningar
Förråd Vid garagen på Harpungränd, Ljustergränd och Notgränd finns gemensamma förråd. Där förvaras föreningens verktyg och stegar m.m. Nyckel till förrådet finns att låna från arbetsgruppens representant i området. Stegarna samt skottkärran, är gemensam egendom och får användas i den egna trädgården. Det är inte möjligt att låna material veckovis.
10: Belysning
De som representerar arbetsgruppen gör löpande kontroll av belysningen i området. Om någon lampa trots detta inte fungerar, kontakta någon i arbetsgruppen eller styrelse för åtgärd. Håll föreningens belysning på förråd fri från växtlighet.
11: Parkering & garage
Våra garage ingår i Gemensamhetsanläggningen enligt Lantmäteriets anläggningsförrättning. Detta innebär att ansvaret för underhåll är föreningens. Det är därför nödvändigt att alltid rådfråga styrelsen och inhämta tillstånd innan någon åtgärd görs på och i garagen. Vid skada på ditt garage måste styrelsen meddelas innan någon åtgärd vidtas. Du får inte förändra garagets utförande på sådant sätt att det förhindrar styrelsens möjlighet att bära ansvaret för anläggningen. Det är t.ex. inte tillåtet att ta ström från garage till yttre anläggning som husvagn. I garagen finns eluttag för motorvärmare som får användas efter det att årsavgift för motorvärmare har betalts till föreningen. Användning på högst 3 timmar per dygn med tidur rekommenderas. För förvaring av brandfarligt gods t.ex. bensin finns lagstadgad begränsning av mängden.
Parkerar gör du naturligtvis i ditt garage. Alla garageportar måste alltid hållas låsta. En öppen dörr ger tillgång till en hel garagelänga. Parkering sker endast på markerade platser. Endast i undantagsfall får ett parkerat fordon ta mer än en ruta i anspråk. Långtidsuppställning av fordon (avställda fordon och dyl.) på samfällighetens parkeringar är inte tillåten.
12: Grönområden
Att våra grönområden är välskötta är ett gemensamt intresse. Dessa områden är uppdelade så att varje ”gård” sköter sitt område. Det som ingår är klippning av buskar och träd samt att se till att det ser allmänt trevligt ut. Det är viktigt att inte träd, buskar och häckar inom området blir så stora att de hänger ut på de lokala vägarna och skymmer sikten vilket ökar skaderisken för lekande barn. Häckar och annan vegetation på den egna tomten skall hållas efter så att inte sikten skyms eller framkomligheten hindras på de lokala vägarna och brandgångarna. Håll även lyktstolpar samt tele- och kopplingsskåp fria från vegetation, eftersom den kan leda in regn- och smältvatten och därmed orsaka el problem.
13: Fibernätet
Fibernätet byggdes hösten 2010. Nätet är anslutet till Stokab AB som är ett stadsnätföretag och som ägs av Stockholm stad. Föreningen äger och ansvarar för nätet inom området och en fiberkonverter i varje fastighet. Vi anlitar en kommunikations-operatör, Zitius, som ansvarar för övervakning av nätet. Ytterligare information finns på föreningens hemsida. TV utbud Harpunen har tecknat ett Telia abonnemang med vår nätverksleverantör Zitius. Alla fastigheter får genom en så kallad Set Up Box(digitalbox) public service-kanalerna och avgiften bakas in i samfällighetsavgiften. Varje fastighet kan komplettera grundutbudet ovan med eget abonnemang. På http://stockholmbrf.qmarket.se/privat/tv framgår vilka leverantörer och villkor som kan beställas till Harpunens fibernät. På hemsidan finns rutiner för felanmälan vid störningar/avbrott i TV sändningen. Tjänsterna Bredband och IP-telefoni kan på motsvarande sätt som för kompletterande TV utbud beställas via Bredbandsväljaren och levereras via fibernätet.
14: Gemensamma intressen
Vårstädning Vid lämplig tidpunkt (styrelsen meddelar datum i god tid) under våren sker en gemensam och obligatorisk städning av grönområden och parkeringsplatser. Vid vårstädningen åligger det var och en att informera sig om de arbetsuppgifter som styrelsen/arbetsgruppen anser behöver utföras. Årsstämman har beslutat att fastighet som deltar i städningen eller utför likvärdig annan insats ska erhålla en rabatt på medlemsavgift. För närvarande är avgiften 1 500 kronor/år.
15: Grannsamverkan mot brott
Det är viktigt att Grannsamverkan mot brott (GMB) blir något mer än några skyltar i utkanten av området. Vad vi praktiskt kan göra är att meddela våra grannar när vi åker bort, hjälpa varandra att ta in sopkärl, tömma posten och hålla allmän uppsikt, m.m. En kontaktperson finns i området och kan ge dig mer information om andra åtgärder för att minska risken för inbrott. Meddela denne kontaktpersoner om du har haft inbrott eller annan åverkan på ditt hus, bil eller annan egendom. Sådan information samlas och förmedlas till polisen och andra grannsamverkansgrupper. Namn och telefonnummer till kontaktpersonen framgår av vår hemsida.
16: Sophämtning
Hushållssopor och matavfall läggs i egna kärl. Kärlet/kärlen är märkta med fastighetens nummer. Vid hämtningstillfället (tisdagar varannan vecka, jämna veckor) dras kärlet/kärlen ut till någon av de tre garageplanerna och ställs lämpligen vid porten till eget garage. Varje kärl är försett med en streckkod som avläses vid tömning.
Trädgårdsavfall m.m. kan lämnas till Görvälns återvinningscentral (infart Återvinningsvägen vid Griftegården) eller komposteras på egen tomt. Återvinningscentralen tar emot alla slags avfall. Återvinningscentraler – Järfälla kommun (jarfalla.se) Öppettiderna finns i ovan nämnda kalender.
17: Snöröjning
Samfälligheten avtalar inför varje säsong med en entreprenör om snöröjning och sandning. Detta sker vid behov och omfattar de gemensamma vägarna, parkeringsplatserna och vändplanerna. Du får själv finputsa utanför infart till tomt och garage. Extra sand finns i sandlådor inom området.
18: Trafik
Undvik i möjligaste mån att köra bil på de lokala vägarna inom bostadsområdet. Det är självklart tillåtet att köra in för in och urlastning och respektera då max hastigheten 10km/h. Kör bort bilen snarast från området, tänk på utryckningsfordon som kan behöva komma fram.